Eis een voedselverspillingsplan bij de meldplicht
Met een meldplicht in het omgevingsplan kan informatie worden vereist voordat met een activiteit wordt gestart. Er kan bijvoorbeeld een voedselverspillingsplan of afvalplan worden geëist.
Hoe kun je de meldplicht toepassen?
In het omgevingsplan kan een meldplicht worden opgenomen voor bijvoorbeeld horeca-activiteiten of evenementen. Bij horeca-activiteiten kun je denken aan het openen van een restaurant, café, afhaalzaak, hotel of vergelijkbaar bedrijf. Het omgevingsplan kan regelen dat voor een melding bepaalde gegevens moeten worden aangeleverd, zoals een voedselverspillingsplan of een afvalplan. Dit betekent dat bijvoorbeeld eerst een voedselverspillingsplan aangeleverd moet worden voordat een nieuw restaurant geopend mag worden.
Door het eisen van een voedselverspillingsplan of afvalplan wordt bewustzijn gecreëerd bij bedrijven over omgang met voedselverspilling en afval.
Juridische toelichting
Op grond van artikel 4.1 Ow mogen gemeenten een meldplicht opnemen in het omgevingsplan met het oog op de doelen van de wet (artikel 1.3 Ow). De meldplicht moet dus bijdragen aan de bescherming en verbetering van het leefmilieu, duurzame ontwikkeling en/of de bewoonbaarheid van het land. Dit kan bijvoorbeeld gemotiveerd worden aan de hand van het instrument omgevingsvisie en omgevingsprogramma.
Rechtsgebied | Publiekrecht > Omgevingsrecht |
Citeertitel | Omgevingswet |
Artikel | 4.1 |
Geldig vanaf | Invalid Date |